Ajánlatkérés
Érkezés
Távozás
Foglaljon Online vagy hívjon minket+36 20 9255-821
Tanösvények

Tanösvények Eger környékén

Az Északi-középhegység jelzett turistaútjain gyalogosan és kerékpárral biztonságosan eljuthat bárki a kívánt helyre. Immáron számos turistatérkép jelent meg a gyalogos túrázók számára, amelyek segítenek az eligazodásban; a kerékpárosok részére a Bükki Nemzeti Park területén a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kerékpáros térképet készített. A térképeken turistautak, műutak, hegy- és völgyjelzések, szálláslehetőségek, parkoló-, pihenő- és tűzrakó helyek, források, éttermek, kiépített barlangok, fontos látnivalók, esőbeállók, stb. vannak feltüntetve.

A nemzeti park és a védett területek a jelzett útvonalakon szabadon látogathatók; gépjárművel a közutakon, ill. a védett területek határán található parkolókig közlekedhetnek.

A turistautak többsége erdei utakhoz, ösvényekhez kapcsolódik. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és más szervezetek a természeti ismeretek széleskörű megismertetésére tematikus útvonalakat jelölt ki. Ezek a tanösvények, melyek általában egy-egy rövidebb sétautat jelentenek, ahol tájékoztató táblák (és/vagy útvonalvezető füzet) adnak útmutatást a terület értékeinek megismerésében. A tanösvények egyaránt szolgálják a turizmus, idegenforgalom és az oktatás, környezeti nevelés céljait, egyedi jelzéssel bírnak, melyet az igazgatóság következetesen használ természetismereti útvonalain. Ezek az útvonalak bárki számára felkereshetők, többnyire könnyen bejárhatók; ajánljuk mindazoknak, akik a természet megismerésére törekednek, s egy kellemes sétára vágynak.

 Bükki Nemzeti Park
Szarvaskői geológiai tanösvény (Szarvaskő)

A Szarvaskő település központjában lévő indítótáblától a tanösvény északi ága a Vár-bércre, onnan a Tardos-bérc Akasztó nevű ormára vezet (oda-vissza: 2,4 km). A 6., 7., 8. és 9. állomáspontok az Eger-patak szurdokvölgyének jellegzetes kőzet-feltárásait (agyagpala, diabáz, mélytengeri párnaláva) mutatják be, a 10. állomás a 13. században épült szarvaskői várból nyíló panorámára hívja fel a figyelmet. A 11. állomás ismertetőtáblája az Akasztó-hegy szilikát sziklagyepének élővilágát szemlélteti. A falutól délre kijelölt körút (6,4 km) érinti a Hegyes-kő-dűlő miocén kagylós homok-feltárását, a Denevér-tárót (wehrlit-test) és a Tó-bérci kőfejtőt.

 

Rejteki Erdei Iskola tanösvénye (Rejteki Kutatóház)

A Rejteki Kutatóház (turistaszállás) mögül induló 800 m hosszú természetismereti tanösvény, vízibiotóp és a környéken való kirándulási lehetőségek várják a látogatókat.

Megközelítés: Az Eger-Lillafüred-Miskolci közúton, a 33-as km-kőnél.

 

Rejtek-Répáshuta tanösvény (Rejteki Kutatóház - Répáshuta)

A tanösvényen a természeti és kultúrtörténeti értékeket, a karsztos formakincs egyes elemeit és a karsztos folyamatokat (víznyelők működése) egyaránt megfigyelhetik a látogatók. Információkhoz juthatnak a környéken egykor folyt őslénytani (Rejteki I., II. kőfülke) kutatásokról és az ősemberkutatásról (Balla-barlang). A Gyertyán-völgyben az üveghuta-emlékek nyomaira bukkanhatnak a tanösvény nyomvonalán..

 

Szalajka-völgyi természetvédelmi bemutatóösvény (Szilvásvárad)

A szilvásváradi Szalajka-völgy idegenforgalmi szempontból a Bükk egyik leglátogatottabb része. A Szalajka-patak mentén vezető közkedvelt kirándulóhely 4,2 km-es sétaútjának (és turistaút) állomásai a Bükk természeti és kulturális értékeire hívja fel a figyelmet. Megtekinthetjük itt az Erdészeti Múzeumot (a hajdani bányagrófsági, majd erdőmérnöki iroda épületében) és az 1974-ben megnyitott Szabadtéri Erdei Múzeumot is a Horotna-völgy torkolatánál.

 

Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút (Szilvásvárad)

A Szilvásvárad szélén lévő BNP információs háztól a Kalapat-tetőn lévő kilátóhoz vezető tanösvény 20 ismertető tábláján igen sok információ olvasható. 10 tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény végén egy rövid, 210 m-es séta után a Millenniumi kilátótorony kínál csodálatos panorámát Szilvásvárad községre, és a környező hegyekre.

Megközelítése: A Szilvásváradról gyalogosan megközelíthető 1,9 km-es sétaút a szilvásváradi buszparkolótól a Kalapat-tetőn lévő kilátótoronyig vezet fel.

 

Olasz-kapu tanösvény (Bükk-fennsík)

Egy 3 órás gyalogtúra keretében járható be a 7,2 km-es tanösvény, mely a Bükk-fennsík olasz-kapui parkolójától indul. A gépkocsival érkezők a "kapunál" leparkolhatnak, innen a tájékoztató táblák vezetésével a Káposztás-töbrökön áthaladva, az Őserdőt érintve feljuthatnak a Tar-kő sziklaormaira, - ahonnan csodálatos panorámát nyújtanak a Bükk hegyvonulatai - majd a Káposztáskert-lápán keresztül visszajuthatnak a parkolóhoz.

 

Nagy-mező - Kis-kőháti-zsomboly tanösvény (Bükk-fennsík)

A 3,3 km hosszú tanösvény a Bükk-fennsíkon átmenő forgalomkorlátozási rendszer bánya-hegyi parkolójához kapcsolódik. A tanösvény a fennsík egy különleges felszínalaktani formakincsei közül egy víznyelőből kialakult aknabarlangot (Kis-kőháti-zsomboly) és a Nagy-mező fokozottan védett növényvilágát és a karsztos formakincs elemeit mutatja be.

 

Jávorkúti tanösvény (Jávorkút - Bükk-fennsík)

A Jávorkúti tanösvény 3,2 km-es útvonalának 5 állomása geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt nyújt. Tájékoztat a jávorkúti tó faunájáról, az őslucos madárvilágáról, az „Ősfenyves" 1876-ban telepített 8 hektáros bükkelegyes állományáról, a töbörsorok kialakulásáról és felhívja a figyelmet a Kis-Csipkésnél húzódó sziklafalra, mely az Északi-Bükki és a Déli-Bükki Egység szerkezeti határa.

 

Szinva tanösvény: a Herman Ottó Emlékparktól a Szeleta-tetőn át Felső-Hámorig (Miskolc)

A Szinva-völgy, a Kis-fennsík és a Garadna-völgy legfontosabb természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. A 4 km-es útvonal 6 állomásán ismertető táblák szólnak a látni- és tudnivalókról; a középhegységi vízfolyások mellett kialakuló jellegzetes élőhely-közösségekről, a Bükk hegység keleti oldalára jellemző erdőtársulásokról, a mészkő sziklagyepekről, a karsztjelenségekről, geológiai formákról.

 

„Ördögtorony" tanösvény (Cserépfalu)

Cserépfalu központjából induló és ugyanoda visszakötő 10 km hosszú tanösvényt két részletben és mindkét irányból be lehet járni. A Millenniumi kilátótól (Kisamerika, Berezdaljai pincesor) indulva a Perpáctól északra lévő Ökörütő-völgyön át a Hór-völgybe lehet jutni, ott déli irányba fordulva térhetünk vissza Cserépfaluba. Közben megtekinthetjük hazánk legjelentősebb ősemberlelőhelyét, a Suba-lyuk nevű barlangot (1932. április 27-én innen kerültek elő a neandervölgyi csontmaradványai).

 

Felsőtárkányi háromkörös tanösvény (Felsőtárkány - a BNP Látogató- és oktatóközpontjához csatlakozik)

A tanösvény Felsőtárkány községből, pontosabban a település északkeleti szélén lévő tó partjáról indul és a délnyugati-Bükk természeti, és kultúrtörténeti értékeit mutatja be.

A kő-közi (I.) kör: a Szikla-forrást és a fölötte magasodó mészkősziklát, az alatta húzódó Kő-köz nevű sziklaszorost és a tavat fűzi fel egy sétára. A 800 méter hosszú tanösvényen 5 állomás található.

A barát-réti (II.) kör: a Kő-köz keleti végétől indul, az Oldal-völgy torkolatáig a sárga jelzésű turistaúton vezet, majd áttér a műút túloldalára, s a karthauzi kolostorromtól egy meredek ösvényen közelíti meg a Lök-bérc oldalában előbukkanó sziklavonulatot, a Bujdosó-kőt. A barát réti (II. kör egy jobbára völgyben vezető út a 2,6 km-re lévő Bujdosó-kőig 4 állomás látnivalóit mutatja be.

A vár-hegyi (III.) kör: a Vár-hegy gerincére visz fel. A Kő-köz elejétől oda-vissza 10 km a tanösvény hossza, melynek bejárása 4-5 órát vesz igénybe. Az útvonal különböző földtani formációkkal (dolomitbánya, radiolaitsziklák), a gyertyános-tölgyes, szubmontán bükkös, a mészkerülő tölgyes és a hársas törmeléklejtő-erdő élővilágával, valamint egy késő-bronzkori erődített teleppel, a Kyjatice-kultúra földvárával ismertet meg.

 

Bél-kő tanösvény (Bélapátfalva)

A bélapátfalvi ciszterci apátság középkori templomától induló és a Bél-kő megmaradt 815 m magas csúcsán kialakított kilátóhelyen végződő 5 km hosszú, 7 állomásra felfűzött tanösvény bejárásához, az ismertető táblák megtekintéséhez 2-3 óra szükséges. A tanösvény a Bél-kő környékének kultúrtörténetét, a hegy földtani felépítését, növénytársulásait és a sziklagyepek növény- és állatvilágát bemutató komplex-típusú tanösvény.

 Szomolyai kaptárkövek természetvédelmi terület

Szomolyai Kaptárkövek tanösvény (Szomolya - kialakítás alatt)

Szomolya központjából Ny-i irányba vezet ki a tanösvény, mely az 1960-ban védetté nyilvánított, 4,8 hektár nagyságú Szomolyai Kaptárkövek TT természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. A Vén-hegy nyugati lejtőjén, a Kaptár-völgyben helyezkedik el a nyolc nagyobb, fülkés sziklára, kőkúpra tagolódó riolittufa vonulat, mely Magyarország legtöbb fülkével (117 db) rendelkező kaptárkő-csoportja.

 


Panoráma Panzió
H-3300 Eger , Joó János u.9. Tel: +36-20-925-5821
e-mail: info@panoramapanzio.hu Nyitva tartás: Egész évben