Ajánlatkérés
Érkezés
Távozás
Foglaljon Online vagy hívjon minket+36 20 9255-821
Program, Elismerések
 
Kilátóhelyek Eger környékén
Tanösvények Eger és környékén

Fürdők(30km-en belül)

 

 

A panzióból Eger teljes körképe tárul a vendégek elé: látható a dicső múltat idéző Egri vár, a Minaret, az ország harmadik legnagyobb székesegyháza, a Bazilika, valamint a csillagvizsgálójáról és gyönyörű könyvtáráról is méltán híres Líceum.

A gyermekeket érdemes elvinni az Érsekkertbe, és a termálfürdőbe, mely strand és élményfürdő is. A legkisebbek önfeledt pancsolását és szórakozását vízivár is szolgálja.

Eger híres pincerendszere idegenvezetővel látogatható.

Gárdonyi Géza háza egész évben nyitott kapukkal várja az érdeklődőket, kertjében még ott állnak azok a fák, melyeket maga az író ültetett - immár 120 éve.

A Minaret szomszédságában igazi csoda várja az érdeklődőket. Kopcsik Lajos cukrász-művész kiállítása kizárólag marcipánból és cukormázból készült. A Marcipániát minden turistának látnia kell!

A Dobó térről városnéző kisvonat indul, melynek egyik állomása a Szépasszony-völgy. Az egri szőlősgazdák tufába vájt, évszázados pincékben, pogácsakóstoló mellett kínálják boraikat.

Lovasprogramok:
Lovas oktatás, erdei túralovaglás, hintó és lovas szán.

Egyéb ajánlatunk:
Erdei gyalog és kerékpártúra, sárkányrepülés, horgászat.
Tiszai csónaktúra a madárrezervátumban (40 km).
Egri és tokaji borkóstoló túra.

Líceum Főegyházmegyei Könyvtár és Specula Csillagvizsgáló
3300 Eger, Eszterházy tér 1.

A késő barokk stílusban épült Líceum tekintélyes épületét a XVIII. század végén egyetem céljából építette Eszterházy Károly gróf, ahol ma főiskola működik. Az épület első emeletén tekinthető meg az országszerte híres egyházmegyei könyvtár, ahol számos régi kódex, kézirat, s a Magyarországon fellelhető egyetlen eredeti Mozart-levél is látható. Az épület tornyában működő Csillagászati Múzeum és "Specula" periszkóp szintén kuriózumnak számít.

Eger


Bazilika
3300 Eger, Pyrker János tér 1.

Eger egyetlen klasszicista építménye, Magyarország második legnagyobb temploma, a Bazilika. Hild József tervei szerint 1831-1837 között épült Pyrker érsek megrendelésére. A főszékesegyház előtti téren álló szobrok Marco Casagrande alkotásai. A Bazilika orgonáját a XIX. század végén a salzburgi Moser cég szállította. Főszezonban (május 15. – október 15.) mindennap a déli órákban orgona-bemutatót hallhatnak az ide betérő érdeklődők
„Az Isten házának szépsége és az itt áradó kegyelem töltse el mindnyájuk szívét örömmel és békével!”

Eger

 

Kispréposti Palota
3300 Eger, Kossuth u. 4.

Eger barokk műemlékekben leggazdagabb utcája egy szép, mályvaszínű barokk épülettel kezdődik , a Kispréposti palotával. A kisprépost a káptalan másodelnöke volt. A palotát Androvics Miklós prépost-kanonok építtette 1758-ban. Az épület szerkezete egy helyi sajátosságot tükröz, amely Barkóczy püspök udvarának szokásjogához és az érseki palota elrendezéséhez kapcsolódott: a kapualjból a baloldalon indul az emeletre vezető lépcső, hogy a hintóból kiszálló vendéget szertartásszerűen fogadhassák. Az erkély és az ablakok vasrácsait Fazola Henrik készítette. A főhomlokzatán Eger és Heves megye címerét láthatjuk. Az emeleten található díszterem mennyezeti freskóját Kracker János Lukács festette 1774-ben.

EgerÉrsekkert


Az egri Érsekkert a Klapka György és a Hadnagy utcák határolta területen fekszik. Az 1990 előtt még Népkertnek nevezett parkot. Keleti oldalán folyik hangulatos, árnyas medrében az Eger patak.
A parkot Eszterházy püspök idejében építették, Eszterházy Károly később elkerítette a területet, és tovább csiszolgatta a park arculatát. Kerítésének maradványai, a Fazola Henrik által készített díszes kovácsoltvas kapuk ma is láthatók. A park délnyugati részén található a Dr. Kemény Ferenc Sportcsarnok, amely központi sportkomplexumként működik a városban.

EgerTermál- és élményfürdő
3300 Eger, Petőfi tér 2.

Hét medencéjével, 5,3 ha parkosított területtel várja a vízi komplexum a pihenni és felfrissülni vágyó vendégeit, mely garantáltan kellemes időtöltést biztosít az idősebb és fiatalabb korosztály számára egyaránt. A fedett-nyitott felnőtt élménymedencében olyan szórakoztató, vízi rekreációs élményelemek biztosítják a kikapcsolódást, mint pl. pezsgőfürdő, pezsgőágy, víz alatti masszázs, vízesés. Különösen a kisgyermekek körében kedvelt a vízforgatós gyermek Vizi váras élménymedence, a mellette elhelyezkedő minden gyermekigényt kielégítő Európai unó követelményeinek megfelelő játszótérrel, de említést érdemel nem csak a fiatalok körében közkedvelt strand röplabda és műfüves focipálya is.

EgerTörök fürdő
3300 Eger, Fürdő u 3-4.

A törökök 1596-ban a város elfoglalása után mihamarabb igyekeztek saját igényüknek, ízlésüknek, vallási előírásaiknak megfelelően berendezkedni A mai Török Fürdőt Ali basa 1609-es távozása után Arnaut basa idejében építették. Vize a mozgásszervi megbetegedésekre, a nőgyógyászati panaszokra és a gerincoszlop betegségeire kedvező hatással van.

Eger


Bitskey Aladár Uszoda
3300 Eger, Frank T. u. 5.

Egerben a sport katedrálisa a olimpikonról Bitskey Aladár elnevezett fedett uszoda, melynek tornyát már messziről látni. A nyolcpályás, nemzetközi vízilabda, úszó és búvárversenyek megrendezésére alkalmas uszodát a nemzetközileg elismert tervező építész Makovecz Imre tervezte. A versenysport és az úszási lehetőség mellett számtalan sportolási lehetőséget kínál.

Eger
 

Mágikus Pince - Exit Point

3300 Eger, Dobú u. 20.

Egy fantasztikus pince az egri vár tövében, ahol az internetről már jól ismert "room escape" játék valóságos változatát rendeztük be. 60 perc áll a játékosok rendelkezésére, hogy a játéktérből különböző helyiségeken át logikai és ügyességi feladatok megoldásával kijussanak. Megtapasztalhatják, hogy milyen érzés a valóságban is kinyitni a titkos ajtókat, a számzáras és kulcsos lakatokat, keresgélni és kombinálni különböző képeket, kódokat, tárgyakat, megfejteni az újabb és újabb rejtvényeket.
Jó csapatjáték, jó szórakozás 2-8 fő részére.
Foglalás: www.eger.exitpointgames.hu
Eger Fazola kapu- Megyeháza -Eger
3300 Eger, Kossuth u. 9.

A Megyeháza épületét Gerl Mátyás tervei alapján 1749-56 között építettek. A kapubejáró alatt találhatók a város jelképeivé is vált híres kapuk. Fazola Henrik 1758-61 között készítette el a két kaput és főbejárat fölött díszrácsot. A címeres kaput a jobb oldalon, eredeti helyén lehet megcsodálni A baloldalon lévő szőlőfürtös kapu eredetileg a második emeleten állt az ülésterem és a lépcsőház között. A két kapu a rokokó művészet legszebb művei közül való.

EgerSportmúzeum
3300 Eger, Kossuth u. 9.

A megyeháza udvarán az egykori megyei börtön épületében rendezték be a megye vívó, úszó- és vízilabda sportjának történetét bemutató állandó kiállítást A sportmúzeum a maga nemében egyedülálló a világon hiszen kiállított tárgyak adományozói a díjat elnyert személyek vagy közvetlen hozzátartozói köréből kerültek ki. Így a kapott információk gyakorlatilag első kézből származnak, hitelesek.

EgerEgri vár
3300 Eger, Vár 1.

Eger legnevezetesebb építménye, a történelmi zarándoklatok fő célja a sok évszázados múltra visszatekintő egri vár. Főként az 1552. évi hősies védelem lette messze földön ismertté, amikor Dobó István várkapitány vezetésével a maroknyi magyar védősereg hősies küzdelemben visszaverte a sokszoros túlerőben levő török hadakat. A várnak, mint erődítményrendszernek a XVI. század volt a fénykora.
A Dobó István Vármúzeum állandó kiállításai:
Gótikus püspöki palota: Az egri vár története.
Hősök terme : Az 1552-es várvédők névsorával, s Dobó István eredeti sírkövével.
Képtár: XVI-XVIII. századi olasz és németalföldi, valamint XVIII-XIX. századi magyar és osztrák festészet.
Romkert: A románkori, gótikus és késő gótikus székesegy­ház helyreállított romjai.
Kazamaták: A vár föld alatti erődrendszere, román- és góti­kus kőtár.
Börtönkiállítás: A kivégzés, tortúra (kínvallatás), megszé­gyenítés eszközei a régi Magyarországon.
Magánkiállítások:
Panoptikum, éremverde íjászpálya

EgerGárdonyi-ház
Gárdonyi Géza Emlékmúzeum

3300 Eger, Gárdonyi u. 28.

A Vár északi (vagy hátsó) bejáratától ötven méterre található az emlékmúzeum épülete, ami a 1897 és 1922 között az író lakóhelyéül szolgált. E házban írta sok művét, köztük egyik legszebb történelmi regényét - az Egri csillagokat is -, mely a XVI. század törökellenes harcoknak állít emléket.

EgerMinaret
3300 Eger, Knézich Károly u.

A Minaret Európa területén legészakabbra épített török kori műemlék. Az építmény 14 szög alaprajzú és 40 méter magas. A faragott homokkőből épült torony viszonylag jó állapotban vészelte át az évszázadokat. Magas törzsén belül 97 csigalépcsőfok vezet fel a körerkélyre, amelyet vaskorlát övez. A csodálatos panorámáért érdemes megküzdeni a csigalépcsőkkel!

EgerDobó tér

A Dobó tér Eger legegységesebb, legzártabb tere. A teret két szobor díszíti: az 1907-ben felállított Dobó István szobrát Stróbl Alajos, míg az 1967-bern felállított "Végvári harcosok" szobrot Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotta emlékül az 1552-es többszörös török túlerővel szembeni dicsőséges győzelemnek. A gyönyörű teret az Eger patak határolja, ami egykor megyehatár volt Heves és Borsod vármegye között, szabályozása előtt többször is elárasztotta a várost. Egyes feltételezések szerint a város a nevét a patak mellett még ma is honos égerfáról kapta.

EgerMinorita templom
3300 Eger Dobtó tér

A Dobó téren emelkedik Közép-Európa egyik legszebb és egyedi templombelsővel rendelkező barokk temploma, a Minorita templom. Mindennap 11.00,15.00 és 18.00-kor harangjáték hallható a templomból. Ha szemben állunk a templommal jobbra található a városháza eklektikus épülete.

EgerRác Templom
3300 Eger, Vitkovics u. 30.

A 17. században a török elől menekülő, Egerben letelepedett szerb és görög családok építették a copf stílusú görögkeleti vagy rác templomot. Különösen szép a gazdagon faragott és aranyozott ikonosztáza.

EgerVitkovics Ház
3300 Eger, Széchenyi u. 55.

Kepes György Vizuális Központnak helyet adó Vitkovics-ház 1760-ban épült copfstílusú görögkeleti plébánia épület, melyet 1989-ben felújított állapotban múzeumként nyitott meg a város.
A házban található Vitkovics Mihály (1778-1829) reformkori költő emlékszobája, aki költő műfordító volt.

EgerCiszterek temploma
3300 Eger, Széchenyi u. 15.

A templom helyén eredetileg egy mohamedán mecset állt. A telket a jezsuiták kapták meg, akik 1699-ben kezdték el rendházukat és templomukat építeni. A rendház 1727-re épült fel, a templomban 1733-tól miséztek, de teljesen csak jóval később lett befejezve barokk stílusban, melynek belső előcsarnoka rokokó jegyeket hordozza.. Az 1769-ben készült főoltára, Anton Kraus műve a hazai barokk szobrászat egyik legkitűnőbb alkotása.

Eger 200 éves István Pince és Nemzeti Bormúzeum
3300 Eger, Csiky Sándor u. 30.

A pincerendszer 4 ágból áll, az ágak 33-45 m hosszúak, együttes hosszuk 255 m. A pince 14 m mélyen van a Hotel Korona udvarszintje alatt 2 fűthető éttermi ágában 160 fő befogadására van lehetőség. A vendégek eredeti környezetükben ízlelhetik a gasztronómia számára készített borokat, cigányzene és folklór program mellett.
A BORSZENTÉLY ágban érlelik a hotel részére palackozott HÁZ BORAIT, melyek Vincze Béla, Gál Tibor, Thummerer Vilmos pincészetéből valók. Ezen kívül megtalálható számos egri borász minőségi borkínálata, köztük Vincze Béla, Gál Tibor, Thummerer Vilmos, Egervin, Gál Lajos, Tóth Ferenc stb. Egyben ezek a borok képezik az alapborkóstoló borait.
A „NEMZETI BORMÚZEUM” - ágban, régi borászattechnikai eszközök bemutatása mellett, Magyarország 22 borvidékének, több mint 500 féle palackozott, valamint a borszéfekben őrzött muzeális értékű borai találhatók.
A Vincellér borozóban és a pince éttermében felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújtó vacsoraesteket rendeznek az ételek és borok harmonizálásával.

EgerÉrseki palota
3300 Eger, Széchenyi u. 5.

A Széchenyi utca 5. sz. alatt található az Érseki palota, ami 1740-től az egri érsek rezidenciája. Ebben az épületben található az Érseki Gyűjteményi Központ kiállítása, ahol értékes egyházi kincseket őriznek. A kiállított tárgyak a XVIII. és XIX. század ötvös- és textilművészetének remekei: szentségtartók, kelyhek, ereklyetartók, miseruhák, palástok. Különösen értékesek az Erdődy Gábor egri püspök személyéhez kapcsolódó tárgyak, amelyeket Mária Teréziától kapott ajándékba. A palást, amely ugyancsak a királynő ajándéka volt, arról nevezetes, hogy az ajándékozót abban koronázták királynővé.

EgerSzépasszony-völgy

A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével. A völgy nevéhez legendák sora fűződik. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a „Szépasszony" az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Neki mutattak be áldozatot ezen a helyen. A földművesek egy híresen szép asszonyról mesélnek, aki itt árusította az egyik pincében a jó egri bort. Mások szerint egy úri villa kikapós szép asszonyáról kapta nevét a völgy. A levéltári adatok alapján nem állapítható meg egyértelműen a név eredete, mint ahogy az első pincék építésének ideje sem.
A pincéket az Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható vulkanikus eredetű riolittufába vágták, mely kiválóan alakítható. További előnye, hogy benne a bor állandó, 10-15 °C-os hőmérsékleten tartható az esztendő minden szakában. Emellett a pincében élő mohák és a nemes penész sajátos atmoszférát teremtenek, kellemes illatuk elősegíti a bor érlelődését, zamatának kialakulását.

EgerZsinagóga Galéria
3300 Eger, Kossuth u. 17.

A Zsinagóga épülete a nyolcvanas évek közepéig ürsen állt, majd később kereskedelmio célokra használták. 2007-től modern kiállítóhellyé alakították, ami olyan kiállításoknak adott helyett, mint a Munkácsy életmű, Székely Bertalan tárlat, Picasso anyag bemutatás.

EgerKopcsik Marcipánia
3300 Eger, Harangöntő u. 4.

Eger „legédesebb „kiállítása, mert itt minden, amit látni lehet marcipánból készült. A csoda megalkotója Kopcsik Lajos Guinness-rekorder és Oscar-díjas mestercukrász. A múzeum egy különlegessége, ami Európában is egyedülálló a cukorból készült barokk szoba.
Szintén ez az épület ad otthont egy másik tárlatnak is. A Harangöntő út 4. szám alatt régen harangöntő mesterek éltek és dolgoztak, így ennek a mára már szinte kihalt mesterségnek kívánunk emléket állítani, ezért egy harangöntő emlékszobát láthatnak, ahol az egykor itt készített harangok és más érdesességek kapnak helyet.

EgerVáros a város alatt - az egykori egri érseki pincerendszer
3300 Eger, Eszterházy tér
(A pincerendszer bejárata a Bazilika előtti Eszterházy téren található: a Bazilika lépcsőjének jobb oldalán, a Szt. László szobor alatt.)


A pincét 2007-ben a 7 legismertebb magyar "építészeti csoda" közé választották.
A török megszállás után, az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akart a várban lakni. A püspökség a polgári városban vásárolt két építési telket és a palota építéséhez szükséges tufa követ az újonnan épülő palota mögötti dombból termelték ki. Ezáltal egyrészt megépült a palota, másrészt kialakult az a hatalmas pincerendszer, ahol a Gyöngyöstől Munkácsig terjedő szőlőterületekről származó borok tizedét, az egyházi adót (dézsmát) tárolták. A pincerendszer a Hatvani kaputól a Rác kapuig, közel 4 kilométer hosszan nyúlt el város alatt. A pince legszebb része az oszlopos terem, ahol 7 x 7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret.
A pincét 2007-ben a 7 legismertebb magyar "építészeti csoda" közé választották.

EgerPalóc Népművészeti Kiállítás
3300 Eger, Dobó utca 12.

A híres egri vár tövében található kiállítás betekintést nyújt Palócföld népművészetébe: pásztor faragások, szőttesek, hímzések, kerámiák; lakodalmas menet gazdag viselete, a híres boldogi cifrakalács, egy palóc tisztaszoba berendezései és ma alkotó népművészek munkái tekinthetők meg. A kiállításon a Palócföld Heves megyei tájainak népművészetét mutatják be. A fafaragások legszebb darabjait a pásztorok készítették (botok, ivókanalak). A népi kerámia egyszerűbb, mindennapi darabjai közül kiemelkednek a mezőcsáti és tiszafüredi butykosok, miskakancsók. A palóc lakóház tisztaszobáját festett bútorok, saját készítésű hímzett és szőtt ágynemű, valamint színes tányérok, tükrös szentképek és olajnyomatok idézik.

EgerButtler-ház - Eger
3300 Eger, Kossuth Lajos u. 26.

A XVIII. században, barokk stílusban épült ház nevét a Mikszáth Kálmán Különös házasság című regénye által híressé vált Buttler János egri városparancsnokról, egykori tulajdonosáról kapta. A barokk épület egy ideig a város laktanyája volt, majd siketnéma intézetként, internátusként működött. 1949 és 1957 között az egri múzeum otthona volt. Mielőtt húsz évvel ezelőtt bezárták volna, turistaszállóként működött.

EgerTelekessy patika Múzeum
3300 Eger , Széchenyi u. 14.

1987 májusában nyitotta meg kapuit Egerben a Telekessy patikamúzeum abban a helységben, amelyben 1968-ig működött az a gyógyszertár, melynek elődjét 1713-ban a jezsuita rend alapított. A patika berendezése, tölgyfából, barokk-rokokó stílusban készült, jó harminc évvel később 1745-46-ban. A Nagybányáról érkező Strassalovszky János asztalosmester tervei alapján Ginczl Albert lőcsei szobrász díszítette és Simon Ferenc szászrégeni gyógyszerész is részvett a munkálatokban.

EgerTörténeti Tárház - Eger
3300 Eger, Dobó u. 9.

Eger műemlékekben gazdag környezetében található a különleges hangulatú kiállító terem, melyben Tóth Sándor magángyűjteménye látható. A kiállítás elődeink fegyvereit hivatott bemutatni az őskortól a szabadságharcig. A lő- és szálfegyverek, szablyák, kardok és egyéb kiegészítők 20 db vitrinben foglalnak helyet. A bemutatott fegyverek egyedisége és eredete minden gyermek és felnőtt figyelmét felkelti.

EgerTűzoltó Múzeum
3300 Eger, Tűzoltó tér 5.

1999-ben a tűzoltóság 125 éves évfordulójára megnyílt a számos egyedülálló gépet és eszközt tartalmazó kiállítás., melynek gépei ma is működő képesek.
Eger
copyright:csillagvidék.hu

Kerthelység képei elismerések, díjaink:

 

 


Programajánlat:


Panoráma Panzió
H-3300 Eger , Joó János u.9. Tel: +36-20-925-5821
e-mail: info@panoramapanzio.hu Nyitva tartás: Egész évben